Välfärd hos personer med utländsk backgrund i Österbotten och Nyland - Inverkar boendekommunens svenskspråkighet?

25,00 €
Varastossa
SKU
978-952-7399-11-8
Malin, Maili
Välfärd hos personer med utländsk backgrund i Österbotten och Nyland - Inverkar boendekommunens svenskspråkighet?. Ulkomaalaistaustaisten hyvinvointi Pohjanmaalla ja Uudellamaalla - vaikuttaako asuinkunnan ruotsinkielisyys?
Siirtolaisuusinstituutti
Siirtolaisuusinstituutin julkaisuja 42
Turku 2021, 186 s.
Skillnaderna i befolkningens hälsa och välfärd fördelar sig enligt individens socioekonomiska status, födelsebakgrund och geografi skt. Sjukdomsbenä-genheten är mindre i södra och västra Finland än i östra och norra Finland. Finlandssvenskarna bor i mest runt kusttrakterna i västra och södra Finland och deras hälsa och välfärd är bättre än hos de fi nskspråkiga. I denna under-sökning utreddes huruvida hälsan och välfärden är bättre hos invandrare som bor längs kusttrakterna i Österbotten och Nyland än hos invandrare bo-satta i närliggande fi nskspråkiga kommuner. Resultaten går enligt tidigare forskning: de personer bosatta i svenskspråkiga områden hade bättre lev-nadsvillkor, hälsa och välfärd än de som är bosatta i fi nskspråkiga områden. Dock vidare förekom det stora hälsoskillnader efter födelsebakgrund mellan fi nländsk och utländsk personer.

Väestön terveys- ja hyvinvointierot jakautuvat maantieteellisesti sekä mm. yksilön sosioekonomisen aseman ja syntyperän mukaan. Länsi- ja Etelä-Suomessa sairastavuus on pienempi kuin Itä- ja Pohjois-Suomessa. Suomenruotsalaiset keskittyvät asumaan länsi- ja etelärannikolle ja heidän terveytensä ja hyvinvointinsa ovat paremmat kuin suomenkielisten. Tässä tutkimuksessa selvitettiinkin, ovatko maahan muuttaneiden elinolot, terveys ja hyvinvointi parempia ruotsinkielisellä länsi- ja etelärannikolla verrattuna suomenkielisissä kunnissa asuviin. Tulokset ovat aikaisempien tutkimusten mukaisia: ruotsinkielisillä alueilla asuvien sekä ulkomaalaistaustaisten että valtaväestön elinolot, terveys ja hyvinvointi olivat paremmat kuin suomenkielisillä alueilla asuvilla. Kuitenkin syntyperän mukaiset terveys- ja hyvinvointierot valtaväestön ja ulkomaalaistaustaisten välillä olivat edelleen suuret.
Lisätietoja
ISBN 978-952-7399-11-8
ISSN 2343-3507
Kustantaja Siirtolaisuusinstituutti
Sarja Siirtolaisuusinstituutin julkaisuja
Painovuosi 2021
Julkaisun kansi Pehmeäkantinen
Sidontatapa Nidottu
Kielet suomi, ruotsi
Tieteenalat Siirtolaisuus, Sosiologia
Write Your Own Review
Vain rekisteröityneet käyttäjät voivat kirjoittaa arvosteluja. Ole hyvä ja Kirjaudu sisään tai Luo tili
Tieteen puolesta sloganTieteen puolesta slogan
Copyright © Tieteellisten seurain valtuuskunta