Klasskamp på svenska

25,00 €
Varastossa
SKU
978-952-7466-07-0
Klasskamp på svenska. Aktörer, ideér och erfarenheter i 1900-talets finlandssvenska arbetarrörelse
Red. Matias Kaihovirta och Christoffer Holm
Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seura
Papers on Labour History 10
Turenki 2022, 286 s.
Det svenska Finlands historia har ofta presenterats och uppfattats som endimensionellt borgerlig. Men samtidigt som den finlandssvenska identiteten utmejslades under 1900-talet, verkade en livskraftig finlandssvensk arbetarrörelse, som tidvis mobiliserade tusentals svenskspråkiga kring rörelsens mål att skapa ett socialistiskt Finland. Vilka var de finlandssvenskar som verkade i arbetarrörelsen? Kring vilka frågor bedrev finlandssvenska socialister det som kan kallas för klasskamp på svenska? Hur har klasskampen bedrivits och skildrats på svenska i Finland?

I Klasskamp på svenska: aktörer, idéer och erfarenheter i 1900-talets finlandssvenska arbetarrörelse analyserar forskare i historia, filosofi och litteraturvetenskap sex olika finlandssvenska socialistiska livsöden. Fokus ligger på individuella erfarenheter, drivkrafter och synpunkter i anslutning till arbetarrörelsens idéer och verksamhetsfält.

Artiklar:
Aleksi H.I. Huhta, Bondesocialisten Karl J. Wenmans politiska liv under Österbottens emigrationstid; Mats Wickström, Allan Asplunds kommunistiska liv; Anna Sundelin, Ragni Karlsson och den finlandssvenska arbetarrörelsen; Matias Kaihovirta, Det stora ofosterländska kriget. K. H. Wiik och krigsmotståndets vänsternationalistiska och antifascistiska dimensioner under andra världskriget; Jonas Ahlskog, "Världen har nått det skede, då alla vägar leder till socialismen”. Atos Wirtanens socialdemokratiska visioner för arbetarrörelsens enighet; Yasmin Nyqvist, "Brödets och mänsklighetens religion”. Socialism, tro och tvivel i Leo Ågrens Kungsådertrilogi, särskilt Fädrens blod.
Lisätietoja
ISBN 978-952-7466-07-0
ISSN 0783-005X
Kustantaja Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seura
Sarja Papers on Labour History
Painovuosi 2022
Julkaisun kansi Pehmeäkantinen
Sidontatapa Nidottu
Kielet ruotsi
Tieteenalat Historia
Write Your Own Review
Vain rekisteröityneet käyttäjät voivat kirjoittaa arvosteluja. Ole hyvä ja Kirjaudu sisään tai Luo tili
Tieteen puolesta sloganTieteen puolesta slogan
Copyright © Tieteellisten seurain valtuuskunta