Vasemman laidan toisinajattelijat

30,00 €
I lager
SKU
978-952-7466-35-3
Raittila, Pentti
Vasemman laidan toisinajattelijat. Taisto Harra ja Mauri Sirnö kommunistisina journalisteina ja poliitikkoina Tampereella 1960–1980-luvuilla
Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seura
THPTS erillisjulkaisut
Turenki 2024, 557 s.
Kirja avaa kahden journalistin elämäntyön kautta näköalan Suomen lähihistorian vasempaan laitaan, perinteisen työväenkulttuurin ja 1960-luvun moniarvoistuvan kulttuurielämän yhteentörmäykseen, kiistaan SKP:n ja kansandemokraattisen liikkeen uudistumisesta.

Taisto Harra oli metsäkämppien, rakennustyömaiden ja lakkotaistelujen kautta kommunistiksi päätynyt kulkumies, itseoppinut toimittaja ja 1960-luvulla professorin väittelyyn haastanut vallankumousmies. 1970-luvulla Harra oli stalinistiksi leimattu päätoimittaja ja 1980–1990-luvuilla tuottelias kirjailija.

Mauri Sirnö oli kommunistikodin lapsi, vakaumuksellinen antistalinisti, 1960-luvulla moniarvoisuuden ja yksilön oikeuksien puolesta taisteleva kulttuuriradikaali. Harran tavoin Sirnö oli puolueensa sisäisen kiistan keskeinen taustahahmo, korpikommunisti ja samalla punaisen Tampereen puolestapuhuja, 1980-luvulla myös merkittävä kunnallispoliitikko.

Teos on sanomalehtiaineistoihin, arkistoihin ja aikalaisten haastatteluihin perustuva tutkimus ja tietokirja, jossa Taisto Harran ja Mauri Sirnön kirjoitukset ja muu toiminta limittyvät laajempaan kontekstiin: Tampereen seudun työväenliikkeen ja vasemmistolaisen journalismin historiaan sekä erityisesti kommunistisen liikkeen hajoamisen ja kuihtumisen historiaan.
Mer information
ISBN 978-952-7466-35-3
Förläggare Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seura
Serier THPTS erillisjulkaisut
Tryckt (år) 2024
Publikationens omslag Mjuk pärm
Bandtyp Häftad
Språk finska
Vetenskapsgrenar Historia, Kulturvetenskap, Politologi
för vetenskapen logoför vetenskapen logo
Copyright © Vetenskapliga samfundens delegation.