Planeternas skyddslingar

38,00 €
I lager
SKU
978-951-583-511-6
Topelius, Zacharias
Planeternas skyddslingar. En tids- och karaktersstudie från drottning Kristinas dagar
Utg. Sebastian Köhler och Anna Movall
Svenska litteratursällskapet i Finland
Skrifter utgivna av Svenska litteratursällskapet i Finland 847
Tallinn 2020, 748 s.
Romanen om drottning Kristinas tid på 1600-talet utkom 1889. Den avslutar Topelius skönlitterära gestaltning av Sveriges och Finlands gemensamma historia, en uppgift som han hade tagit sig an 40 år tidigare.

Huvudpersonerna, Kristina och ett tvillingpar av judisk börd, är födda samma natt under stjärnor som förebådar både makt och undergång. Topelius skildrar Kristina som människa och regent fram till tronavsägelsen och beslutet att konvertera till katolicismen. Tvillingarna växer upp i ett nyländskt torp, men ödet för dem samman med drottningen och ut i världen, till trettioåriga krigets slagfält, Jerusalem och sultanpalatset i Konstantinopel. Med historien som fond behandlar Topelius aktuella samtidsfrågor om krig och fred, religiös likgiltighet, kristen kärlek och kvinnors rätt till bildning. Planeternas skyddslingar är en storslagen idéroman där den äldre Topelius religiositet och alltmer pessimistiska syn på världen och historien bildar en syntes.

Romanen trycktes först som följetong 1886–1888. Efter Topelius död 1898 har nya upplagor haft titeln Stjärnornas kungabarn enligt författarens önskan. Svenska litteratursällskapets utgåva återger den första bokupplagan från 1889. Utgivare är Sebastian Köhler, som också står för inledningen, och Anna Movall.

Planeternas skyddslingar är del IX i den vetenskapliga utgåvan Zacharias Topelius Skrifter.
Mer information
ISBN 978-951-583-511-6
ISSN 0039-6842
Förläggare Svenska litteratursällskapet i Finland
Serier Skrifter utgivna av Svenska litteratursällskapet i Finland
Tryckt (år) 2020
Publikationens omslag Hård pärm
Bandtyp Inbunden
Språk svenska
Vetenskapsgrenar Historia, Skönlitteratur, Litteraturvetenskap
för vetenskapen logoför vetenskapen logo
Copyright © Vetenskapliga samfundens delegation.