Noitaäiti

20,00 €
I lager
SKU
978-951-858-028-0
Lamberg, Marko
Noitaäiti – Malin Matsintyttären tarina
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Kirjokansi 188
Helsinki 2019, 327 s.
Kun nuori Malin Matsintytär muutti Pohjanmaalta Tukholmaan 1630-luvun alussa, hänen tulonsa ei todennäköisesti herättänyt mitään huomiota. Neljä vuosikymmentä myöhemmin koko kaupunki tunsi hänet roviolla poltettuna noitana. Mitä oikein oli tapahtunut?

Noitaäiti on kertomus suomalaisesta naisesta suurvalta-ajan Tukholmassa, jossa vallitsi hysteerinen noituuden ja mustan magian pelko. Malin Matsintytär tuomittiin noituudesta elokuussa 1676. Vain muutamia viikkoja myöhemmin selvisi, että tuomio perustui valheellisiin ilmiantoihin ja että myös hänen molemmat tyttärensä olivat valehdelleet syyttäessään äitiään noidaksi.

Professori Marko Lambergin teos nostaa esiin tavallisen kansannaisen elämänkohtalon vuosisatojen takaa. Samalla teos on kertomus perheen tuhoutumisesta tilanteessa, jossa yhteisön toimintaa määrittää yksi ainoa totuus.

Marko Lamberg on tutkinut paljon muun muassa varhaisten ruotsinsuomalaisten historiaa. Hän on Pohjoismaiden historian ja yhteisöhistorian dosentti Tampereen ja Jyväskylän yliopistoissa. Hän on toiminut myös Tukholman kaupungin historian professorina Tukholman yliopistossa.
Mer information
ISBN 978-951-858-028-0
ISSN 2323-7392
Förläggare Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Serier Kirjokansi
Tryckt (år) 2019
Publikationens omslag Hård pärm
Bandtyp Inbunden
Språk finska
Vetenskapsgrenar Biografi, Personhistoria, Historia
för vetenskapen logoför vetenskapen logo
Copyright © Vetenskapliga samfundens delegation.