Adelns historia i Finland

29,00 €
I lager
SKU
978-951-583-594-9
Adelns historia i Finland
Red. Anu Lahtinen, Janne Haikari, Marko Hakanen och Alex Snellman
Svenska litteratursällskapet i Finland
Skrifter utgivna av Svenska litteratursällskapet i Finland 872
Riga 2023, 443 s.
Adeln i Finland har befunnit sig i händelsernas centrum i över 700 år. Som svenska rikets lojala försvarare och regentens högra hand har de ägnat sig åt politiskt maktspel, lukrativa allianser och strategiska äktenskap, men också åt bildning, konst och socialt ansvar.

Boken sätter fokus på adelns centrala roll i samhällsutvecklingen, men det handlar också om betydelsen av ståndsmässig uppfostran, konsumtionskultur och livligt sällskapsliv. Adelns livsstil och värderingar återspeglades i byggnadskulturen och herrgårdsmiljöerna, och i betydelsebärande föremål såsom porträtt och vapensköldar. Men för en del kunde överdådigheten leda till en ansträngd ekonomi när de ståndsmässiga kulisserna skulle upprätthållas.

Adelns historia i Finland följer frälset och adeln i den östra riksdelen under den svenska tiden och under den ryska, då en egen finsk adel tog form i storfurstendömet. I den nya republiken förbjöds adlandet 1919. I boken ger elva forskare en ny och nyansrik bild av det inflytelserika samhällsståndets ofta dramatiska historia, och historikern Bo Eriksson har skrivit förordet.

Översättning: Mattias Huss.
Mer information
ISBN 978-951-583-594-9
ISSN 0039-6842
Förläggare Svenska litteratursällskapet i Finland
Publikationsserie Skrifter utgivna av Svenska litteratursällskapet i Finland
Tryckt (år) 2023
Publikationens omslag Hård pärm
Bandtyp Inbunden
Språk svenska
Vetenskapsgrenar Historia
för vetenskapen logoför vetenskapen logo
Copyright © Vetenskapliga samfundens delegation.