Vasemman laidan toisinajattelijat

30,00 €
Varastossa
SKU
978-952-7466-35-3
Raittila, Pentti
Vasemman laidan toisinajattelijat. Taisto Harra ja Mauri Sirnö kommunistisina journalisteina ja poliitikkoina Tampereella 1960–1980-luvuilla
Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seura
THPTS erillisjulkaisut
Turenki 2024, 557 s.
Kirja avaa kahden journalistin elämäntyön kautta näköalan Suomen lähihistorian vasempaan laitaan, perinteisen työväenkulttuurin ja 1960-luvun moniarvoistuvan kulttuurielämän yhteentörmäykseen, kiistaan SKP:n ja kansandemokraattisen liikkeen uudistumisesta.

Taisto Harra oli metsäkämppien, rakennustyömaiden ja lakkotaistelujen kautta kommunistiksi päätynyt kulkumies, itseoppinut toimittaja ja 1960-luvulla professorin väittelyyn haastanut vallankumousmies. 1970-luvulla Harra oli stalinistiksi leimattu päätoimittaja ja 1980–1990-luvuilla tuottelias kirjailija.

Mauri Sirnö oli kommunistikodin lapsi, vakaumuksellinen antistalinisti, 1960-luvulla moniarvoisuuden ja yksilön oikeuksien puolesta taisteleva kulttuuriradikaali. Harran tavoin Sirnö oli puolueensa sisäisen kiistan keskeinen taustahahmo, korpikommunisti ja samalla punaisen Tampereen puolestapuhuja, 1980-luvulla myös merkittävä kunnallispoliitikko.

Teos on sanomalehtiaineistoihin, arkistoihin ja aikalaisten haastatteluihin perustuva tutkimus ja tietokirja, jossa Taisto Harran ja Mauri Sirnön kirjoitukset ja muu toiminta limittyvät laajempaan kontekstiin: Tampereen seudun työväenliikkeen ja vasemmistolaisen journalismin historiaan sekä erityisesti kommunistisen liikkeen hajoamisen ja kuihtumisen historiaan.
Lisätietoja
ISBN 978-952-7466-35-3
Kustantaja Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seura
Sarja THPTS erillisjulkaisut
Painovuosi 2024
Julkaisun kansi Pehmeäkantinen
Sidontatapa Nidottu
Kielet suomi
Tieteenalat Historia, Kulttuurintutkimus, Politiikan tutkimus
Tieteen puolesta sloganTieteen puolesta slogan
Copyright © Tieteellisten seurain valtuuskunta