Sauno itsellesi menneisyys

30,00 €
Varastossa
SKU
978-951-9451-10-7
Seesmeri, Laura
Sauno itsellesi menneisyys. Kehollisuus osana muistelua ja esitettyä kokemusta
Suomen Kansantietouden Tutkijain Seura
Kultaneito XVIII
Vantaa 2018, 292 s.
Mitä me koemme, kun saunomme? Millainen on voimakkaasti kulttuuriperintöön ja maisemaan sidotun paikan mahdollistama kokemus?

Tutkimus avaa saunomiskokemusta ja saunan merkityksiä kehollisen ja aistimellisen kokemuksen kautta. Tämä kokemus on moniaistinen ja vahvasti muistoihin virittynyt. Sauna asettaa kokijan erityiseen paikan ja maiseman suhteeseen, jonka yhteydessä tässä hetkessä olevat aistit nostavat muistojen saunomisen ja yhteisesti jaetut kulttuuriset merkitykset osaksi kokemusta.

Tutkimus tarkastelee saunomiskokemuksia käyttäen aineistona muistitietokerrontaa ja kiuasmainontaa aina 1950-luvunta alkaen. Nämä aineistokokonaisuudet muodostavat yhdessä mielenkiintoisen kuvan saunomisen merkityksistä modernisoituneessa Suomessa. Sauna on säilynyt monelle paikkana, joka mahdollistaa menneisyyteen kurottavan luonnonläheisen kokemuksen. Tällainen kokemus vastaa myös eettistä, normaalista arjesta irtaannuttavaa, kokemusta. Toistamalla tällaista kokemuksellisuutta meillä on mahdollista saunoa itsellemme menneisyys.
Lisätietoja
ISBN 978-951-9451-10-7
ISSN 1239-3843
Kustantaja Suomen Kansantietouden Tutkijain Seura
Sarja Kultaneito
Painovuosi 2018
Julkaisun kansi Pehmeäkantinen
Sidontatapa Nidottu
Kielet suomi
Tieteenalat Kulttuurintutkimus, Yhteiskuntahistoria
Tieteen puolesta sloganTieteen puolesta slogan
Copyright © Tieteellisten seurain valtuuskunta