Mustan järjen kritiikki

31,00 €
Varastossa
SKU
978-952-7093-43-6
Mbembe, Achille
Mustan järjen kritiikki
Suom. Eetu Viren
Tutkijaliitto ry
Tutkijaliiton kirjat
Tallinna 2023, 253 s.
Mustan järjen kritiikissä Achille Mbembe tarkastelee filosofisesti, poliittisesti ja historiallisesti Afrikan ja mustien asemaa kapitalismin ja länsimaisen ajattelun kehityksessä. Mbembe kehittelee kirjassa ”mustuuden” genealogiaa atlanttisesta orjakaupasta nykypäivään ja pyrkii näin purkamaan modernin länsimaisen rasismin keskeisiä käsitteitä ja rakenteita. Mbemben mukaan mustuuden kategoria muodostaa paitsi modernin rasismin myös länsimaisen tiedon ja hallinnan kätketyn perustan.

Mbembe tarkastelee kirjassa myös ”mustien” kamppailuja rasismia ja kolonialismia vastaan. Mbembe nostaa esiin, kuinka väkivallan ja tuhon keskellä on luotu uutta, tuotettu omia ajattelun tapoja ja kieliä, kirjallisuuksia, musiikkimuotoja ja rituaaleja. Myös Mustan järjen kritiikkiä leimaa poeettinen kirjoitustyyli, joka yhdistää sen näihin perinteisiin.

Teoksessa Mbembe kysyy, johtaako Euroopan globaalin hegemonian hiljattainen murtuminen rasismin häviämiseen vai ovatko päinvastoin uusliberaalit turvallisuutta korostavat poliittiset toimet, uudet ryöstösodat ja kaupunkitilan hierarkkinen jakaminen tekemässä meistä kaikista ”mustia”, alistamisen kohteina olevia tavaraihmisiä.
Lisätietoja
ISBN 978-952-7093-43-6
Kustantaja Tutkijaliitto ry
Sarja Tutkijaliiton kirjat
Painovuosi 2023
Julkaisun kansi Pehmeäkantinen
Sidontatapa Nidottu
Kielet suomi
Tieteenalat Filosofia, Historia, Politiikan tutkimus
Tieteen puolesta sloganTieteen puolesta slogan
Copyright © Tieteellisten seurain valtuuskunta