Itämeren kieliapajilta Volgan verkoille

60,00 €
Varastossa
SKU
978-952-7262-46-7
Itämeren kieliapajilta Volgan verkoille. Pühendusteos Riho Grünthalile 22. mail 2024
Päätoim. Sofia Björklöf
Suomalais-Ugrilainen Seura
Suomalais-Ugrilaisen Seuran Toimituksia 278
Tampere 2024, 782 s.
Itämeren kieliapajilta Volgan verkoille: Pühendusteos Riho Grünthalile 22. mail 2024" koostuu neljästäkymmenestäkolmesta professori Riho Grünthalin 60-vuotispäiväksi kirjoitetusta lahjasta.

Opiskelu- ja työtoverit sekä oppilaat tarkastelevat artikkeleissaan uralilaisen kielikunnan eri haaroja sekä kielten ja puhujayhteisöjen esihistoriaa. Kirjoituksissa käsitellään Grünthalille läheisiä aiheita: tutkitaan esimerkiksi itämerensuomea ja sen etnonyymeja, mordvalaiskieliä, etymologiaa ja kielten kehitystä. Huomion kohteena ovat myös kielikontaktit, kielitypologia ja -sosiologia sekä empiirisen kielenaineksen keräämiseksi ja kieliyhteisön tutkimiseksi tehtävät kenttätyöt. Teos sisältää myös kollegan kirjoittaman lämpimän aikalaismuistelun ja Grünthalin julkaisuluettelon.

See pühendusraamat koosneb neljakümne kolmest professor Riho Grünthali (s. 22.5.1964) 60. juubeliks kirjutatud kingitusest.

Tudengipõlve sõbrad, töökaaslased ja õpilased vaatlevad oma artiklites Uurali keelkonna erinevaid harusid ning ka keelte ja nende kõnelejate kollektiivide eelajalugu. Kirjutistes käsitletakse Grünthalile lähedasi teemasid. Näiteks on arutluse all läänemeresoome keeled ja etnonüümid, mordva keeled, etümoloogia ja keelte areng. Samuti pälvivad tähelepanu keelekontaktid, keeletüpoloogia ja -sotsioloogia ning empiirilise keeleainese kogumiseks ja keelekogukonna uurimiseks tehtavad välitööd. Teos sisaldab ka kolleegi poolt kirjutatud sooja meenutust ning Grünthali bibliograafiat.
Lisätietoja
ISBN 978-952-7262-46-7
ISSN 0355-0230
Kustantaja Suomalais-Ugrilainen Seura
Sarja Suomalais-Ugrilaisen Seuran Toimituksia
Painovuosi 2024
Julkaisun kansi Kovakantinen
Sidontatapa Sidottu
Kielet suomi, englanti, monikielinen, saksa, viro
Tieteenalat Kielentutkimus
Tieteen puolesta sloganTieteen puolesta slogan
Copyright © Tieteellisten seurain valtuuskunta