Hecatompolis Svionum

35,00 €
Varastossa
SKU
978-951-653-494-0
Hermelin, Olof
Hecatompolis Svionum. Ruotsalaisten sata kaupunkia: Suomen, Karjalan ja Inkerinmaan kaupungit sekä muita runoja Itämeren piiristä
Toim. Erkki Sironen, Timo Sironen, Teivas Oksala ja H. K. Riikonen
Finska Vetenskaps-Societeten - Suomen Tiedeseura
Bidrag till kännedom av Finlands natur och folk 222
Vasa 2023, 268 s.
"Vainioita taajoin ryntäyksin rosvoavat sain lyötyä takaisin ja sain pidettyä laivat valppaina valkamassaan. Ja kun olin saanut ajettua venäläisen ruhtinaan barbaaripelkurit pakoon, silloin sai alkunsa urotekojeni mukainen tarina."
(Olof Hermelinin Viipuri-runo, säkeet 13-16)

Ruotsin suurvaltakauden monipuolisin latinisti, Tarton yliopiston professori, valtakunnanhistorioitsija, kanslianeuvos ja valtiosihteeri, Pultavan taistelussa kadonnut Olof Hermelin (1658-1709) tuli tunnetuksi Venäjän vastaisesta voimakassanaisesta propagandasta. Ennen toimintaansa valtionhallinnon palveluksessa hän kirjoitti runosarjan Hecatompolis Svionum, jossa värikkäästi kuvataan Ruotsin kaupunkeja, niiden historiaa ja hyviä puolia.

Käsillä olevaan teokseen on valittu valtakunnan itäisen osan kaupungit Tornio, Turku, Vaasa, Viipuri, Nevanlinna, Oulu, Kajaani, Tammisaari, Porvoo, Helsinki, Käkisalmi, Rauma, Uusikaupunki ja Pori. Mukana ovat myös Uppsalan ja Tukholman vastaavat runot sekä kolme muuta runoelmaa, yksi professorikauteen liittyen ja kaksi Suuren Pohjan sodan vaiheista.

Kaupunkien historian ja ominaisuuksien ohella monissa runoissa muistutetaan propagandistisin sanakääntein venäläisten barbaarisuudesta ja petollisuudesta. Mukana ovat alkuperäisten käsikirjoitusten pohjalta toimitetut latinalaiset tekstit, suorasanaiset ja mitalliset käännökset sekä seikkaperäiset selitykset ja taustoittavia artikkeleita.

Toimitustyöstä, käännöksistä ja selityksistä vastaavat latinan kielen sekä antiikin ja myöhemmän ajan latinankielisen kirjallisuuden asiantuntijat, yliopistonlehtorit Erkki Sironen ja Timo Sironen sekä professorit Teivas Oksala ja H. K. Riikonen.
Lisätietoja
ISBN 978-951-653-494-0
ISSN 0067-8481
Kustantaja Finska Vetenskaps-Societeten - Suomen Tiedeseura
Sarja Bidrag till kännedom av Finlands natur och folk
Painovuosi 2023
Julkaisun kansi Kovakantinen
Sidontatapa Sidottu
Kielet suomi
Tieteenalat Historia, Kaunokirjallisuus, Kirjallisuudentutkimus
Tieteen puolesta sloganTieteen puolesta slogan
Copyright © Tieteellisten seurain valtuuskunta