Taiteen musta kirja

€15.00
In stock
SKU
978-951-858-012-9
Kanerva, Arla
Taiteen musta kirja. Miesten mielivallan historiaa
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Kirjokansi 184
Tallinna 2019, 176 s.
Neron asema on alun pitäen varattu nimenomaan miehille. Miten myytti taiteilijamiehen erikoislaatuisuudesta ja siitä seuraavasta syyntakeettomuudesta on rakentunut? Millä tavoin se haittaa kaikkia sukupuolia? Mitä muusan rooli on naisille tarkoittanut? Miten machotaiteilijan ihanne on vahingoittanut myös miehiä? Miltä länsimaisen taiteen kenttä näyttäisi, jos näitä valta-asetelmia ei olisi sallittu ja jopa kannustettu?

Taiteen musta kirja laajentaa sitä, mitä Arla Kanervan ja Juho Typön artikkeli ”Myytti murtuu” (HS 17.2.2018) käsitteli: miespuolisten taiteilijoiden valtaa ja vallan väärinkäytöksiä länsimaisen taiteen historiassa. Kirja jatkaa #metoo-keskustelua, jättää siitä pysyvän jäljen ja saa meidät katsomaan taiteen historiaa ja ihailtuja boheemeja, luovia neroja uusin silmin.

Keskustelussa on turhan usein nostettu esille ajatus siitä, että miestaiteilijoiden väärintekoja käsittelevät tekstit jo pelkällä olemassaolollaan vaatisivat näiden teosten sensuuria. Taiteen musta kirja ei yhdy tähän ajatukseen, mutta pohtii sitä, miten tiedot taiteilijoiden yksityiselämästä väkisinkin vaikuttavat näiden teosten tulkintaan.
More Information
ISBN 978-951-858-012-9
ISSN 2323-7392
Publisher Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Series Kirjokansi
Published (year) 2019
Cover Softcover
Type of Binding Softcover binding
Languages finnish
Disciplines History, Gender Studies, Art History, History of Society
for scinece logo.for scinece logo.
Copyright © The Federation of Finnish Learned Societies