Menetetty koulunkäynti

€20.00
In stock
SKU
978-952-5889-01-7
Anttonen, Marjut
Menetetty koulunkäynti. Norjan valtion hyvitykset saamelaisille ja kveeneille
Siirtolaisuusinstituutti
Tutkimuksia - A 33
Turku 2010, 141 s.
Teos käsittelee Norjassa vuonna 2005 tehtyä poliittista päätöstä, jonka mukaan valtio maksaa hyvityskorvauksia ”menetetystä koulunkäynnistä” iäkkäille saamelaisille ja suomalaistaustaisille kveeneille. Tällä tarkoitetaan niiden henkilöiden koulunkäyntimenetyksiä, jotka eivät norjalaistamispolitiikan vuoksi saaneet opetusta omalla äidinkielellään eli saameksi tai suomeksi, ja jotka eivät sota-ajan lyhyen koulunkäynnin seurauksena oppineet kunnolla lukemaan tai kirjoittamaan norjaakaan.

Korvaukset ovat osa laajempaa hyvityskorvausjärjestelmää, jonka avulla ”valtio pyrkii selvittämään välinsä menneisyyden kanssa”. Symbolisia hyvityksiä maksamalla pyritään korvaamaan tiettyjen ryhmittymien epäoikeudenmukainen kohtelu aikaisempina vuosikymmeninä. Hyvitykset ovat osaltaan myös poliittisia anteeksipyyntöjä, jotka ovat yleistyneet kautta maailman 1990-luvun puolivälistä lähtien. Maksaminen on alkanut vuonna 2006.

Marjut Anttonen on suorittanut filosofian tohtorin ja kasvatustieteen maisterin tutkinnot Turun yliopistossa. Hänellä on etnologian dosentuuri Jyväskylän yliopistossa ja perinnetieteen, erityisesti etnisyystutkimuksen dosentuuri Itä-Suomen yliopistossa. Tällä hetkellä hän työskentelee Monikulttuurisuuden ja yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen verkoston erikoistutkijana Turun yliopistossa.
More Information
ISBN 978-952-5889-01-7
ISSN 0356-9659
Publisher Siirtolaisuusinstituutti
Series Tutkimuksia - A
Published (year) 2010
Cover Softcover
Type of Binding Softcover binding
Languages finnish
Disciplines History, Education, Immigration
for scinece logo.for scinece logo.
Copyright © The Federation of Finnish Learned Societies