Järki hyvä herätetty, valistus on viritetty

€34.00
In stock
SKU
978-952-372-058-9
Bengtsson, Niklas
Järki hyvä herätetty, valistus on viritetty. Lasten- ja nuortenlehtien synty ja kehitys 1800-luvulla
Nuorisotutkimusseura
Nuorisotutkimusseura. Julkaisuja 248
Turku 2024, 398 s.
”Järki hyvä herätetty, valistus on viritetty” on ensimmäinen kattava lasten- ja nuortenlehtien historia. Kirja käsittelee sekä painettujen että käsin kirjoitettujen lehtien vaiheita 1800-luvulla.

Vuonna 1853 perustettu ruotsinkielinen Eos mullisti sekä lasten- että aikakauslehdistön kentän. Eos ja ensimmäiset suomenkieliset lasten- ja nuortenlehdet saavat kirjassa erityishuomion uranuurtajan asemansa takia. Niitä ja myöhempiä lasten- ja nuortenlehtiä käsitellään teksti-, kuvitus- ja tekijälähtöisesti.

Varsinkin varhaisimpien lasten- ja nuortenlehtien osalta teos laajenee vastaanoton ja kritiikin dokumentaatioksi. Lehdistödebatti oli kiivasta, kun suomalaisen institutionaalisen lasten- ja nuortenkulttuurin perustaa rakennettiin.

Lasten lehtihistoria tarjoaa runsaasti uutta tietoa aikakauden kulttuuripersoonien työstä. Esimerkiksi August Ahlqvistin, Rietrikki Polénin, Eero Salmelaisen ja Zachris Topeliuksen ansiot nostetaan uudella tavalla esiin.

Niklas Bengtsson on tietokirjailija, joka on kirjoittanut muun muassa kirjat 1600–1800-luvun lasten ja nuorten käännöstietokirjaIlisuudesta ja satuperinteen nelituhatvuotisesta historiasta. Bengtsson on luennoinut lasten- ja nuortenkirjallisuudesta ja pitänyt aiheesta esitelmiä Suomessa ja ulkomailla. Lisäksi hän on järjestänyt kirjan muotoa, materiaalia, taittoa ja rakennetta käsitteleviä näyttelyitä Suomessa, Ruotsissa ja Ahvenanmaalla.
More Information
ISBN 978-952-372-058-9
ISSN 1799-9219
Publisher Nuorisotutkimusseura
Series Nuorisotutkimusseura. Julkaisuja
Published (year) 2024
Cover Softcover
Type of Binding Softcover binding
Languages finnish
Disciplines History, Literary Research, Children's literature, Youth Research
for scinece logo.for scinece logo.
Copyright © The Federation of Finnish Learned Societies