Häxmodern

€28.00
In stock
SKU
978-951-583-523-9
Lamberg, Marko
Häxmodern. Berättelsen om Malin Matsdotter
Övers. Ann-Christine Relander
Svenska litteratursällskapet i Finland
SLS Varia 6
Riga 2021, 351 s.
När Malin Matsdotter på 1630-talet flyttade från Österbotten till Stockholm kunde hon inte ana sitt öde. Hennes liv innehöll en rad tragedier och när rädslan för den svarta magin och jakten på misstänkta häxor tog fart i staden stod hon bland de utpekade. I augusti 1676 brändes ”Rumpare-Malin” levande – och hon var inte det enda offret för stadsbornas vrede. Bara en kort tid därefter började det gå upp för överheten att hela den omfattande klappjakten var resultatet av påtryckningar och lögner. Hundratals barn, ungdomar och pigor hade uppträtt med fabulerade vittnesmål i rätten – bland dem Malins egna döttrar. Berättelsen om Malin och hennes ödessystrar lyfter fram ett mörkt kapitel i det tidigmoderna samhället, där bara en sanning var tillåten.

Översättning till svenska av Ann-Christine Relander. Det finska originalets titel: Noitaäiti. Malin Matsintyttären tarina (SKS 2019).

Author
Professor Marko Lamberg är docent i nordisk historia vid Tammerfors universitet och i gemenskaps- och samfundshistoria vid Jyväskylä universitet. Han har tidigare varit professor i Stockholms historia vid Stockholms universitet. I sin forskning har Lamberg fördjupat sig bland annat i de tidiga sverigefinländarnas historia.
More Information
ISBN 978-951-583-523-9
ISSN 2489-7841
Publisher Svenska litteratursällskapet i Finland
Series SLS Varia
Published (year) 2021
Cover Hardcover
Type of Binding Softcover binding
Languages swedish
Disciplines History
for scinece logo.for scinece logo.
Copyright © The Federation of Finnish Learned Societies